SATELITUL
Bun Venit!
Intrebarile sau cunostintele dumneavoastra pot conduce la buna functionare a Forumului, prin urmare va rugam sa ni le transmiteti!
Multumim.
SATELITUL
Bun Venit!
Intrebarile sau cunostintele dumneavoastra pot conduce la buna functionare a Forumului, prin urmare va rugam sa ni le transmiteti!
Multumim.
SATELITUL
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Sat 4 All & All 4 Sat - Sit didactic necomercial
 
AcasaPortalForumUltimele imaginiÎnregistrareConectare

 

 A - Z RUBRICA DIDACTICA

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
Admin
Admin



Mesaje : 6
Data de inscriere : 28/01/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeLun Feb 01, 2016 3:49 pm

Asa au fost toate inceputurile - Rubrica la care unii explica iar altii invata
Sus In jos
https://satelit.forumgratuit.ro
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMar Feb 02, 2016 3:42 pm

Achizitionarea materialelor necesare unei Instalatii Satelit
*NOTA: Nu se poate monta o instalatie satelit daca pozitia unde trebuie instalata NU permite acest lucru si anume o vedere spre SUD foarte libera fata de obstacole inalte care ar putea impiedica propagarea semnalului venit de la satelit. Deci primul pas este sa verificati daca pozitia de amplasare este pe directia Sudului si daca nu aveti obstacole importante in fata.
Alegerea materialelor pentru o instalatie de receptie prin satelit, chiar daca la prima vedere pare un lucru simplu, de multe ori legat de bugetul disponibil unei astfel de operatiuni, in realitate este o chestie mult mai complexa cu repercursiuni costisitoare in viitor, daca nu au fost bine calculate de la inceput.
Evident ca nu putem lua in calcul o instalatie tip deoarece fiecare om are preferintele dar si necesitatile sale dar putem gasii ideile dupa care trebuie ghidata aceasta alegre.
Practic o instalatie de receptie prin satelit, in mare, se compune dintr-o antena satelit (de regula offset pt publicul larg) si suportul ei de sustinere, un LNB, cablul coaxial care leaga LNBul de Receptor si mufele "F" respective si receptorul terminal.
Antena respectiva poate fi una "fixa", "multi-satelit" sau "motorizata", LNBul poate fi "single" (pt un singur receptor), Twin (pt 2 receptoare separate), Quad (pt 4 rceptoare separate), Octo (pt 8 receptoare separate), Quatro (pt instalatiile cu Multiswitch), Unicablu (pt instalatiile Unicablu), Optice (pt instalatiile cu Fibra Optica) sau Monobloc atunci cand sunt 2 LNBuri prinse in acelasi corp comun pt 2 sateliti diferiti si TripleFeed, 3 LNBuri in acelasi corp comun pt 3 sateliti.
Mai putem amintii de unele componente precum DiSEqC-urile, folosite la cuplarea mai multor sateliti intr-o instalatie (1x2; 1x4; 1x8; 1x10; 1x16), a unor Splittere, Relee, Amplificatoare, Filtre, Doze, etc.
Sa le luam pe rand ca sa explicam cate ceva despre fiecare si anume:
Suportul de sustinere al Antenei
Indiferent ca acesta este un stalp, pilon, un suport de perete, de balcon, de fereastra sau mai stiu eu ce, el trebuie sa fie perfect vertical pus cu bolobocul in ambele sensuri laterale, foarte solid si bine fixat deoarece are o foarte mare importanta la reglajul antenei, dar si la calitatea si stabilitatea receptiei ulterioare.
Antena Offset
Trebuie sa fie luat in calcul zona de acoperire a satelitului (satelitilor) pe care doriti sa-i receptionati si pozitia unde se va instala antena si vazut care este dimensiunea antenei. Pentru asta sunt nenumarate situri care ofera Zonele de Acoperire ale Satelitilor, eu ce va pot sugera este sa folositi intotdeuna o antena supradimensionata fata de ce ar fi necesar deoarce marimea antenei face diferenta in toate cazurile de receptie optima a semnalelor satelit. Cu cat antena este mai mare cu atat este mai bine si semnalul este mai bun. (nu as vrea sa se inteleaga aici ca neaparat trebuie puse antene supradimensionate in zonele si pt satelitii a caror frecvente sunt foarte puternice).
LNBul
LNBul este un component important al unei instalatii satelit si de aceia alegerea sa trebuie facuta cu multa grije. Nu trebuie plecat de la ideea ca orice LNB functioneaza deoarece si LNBurile se diferentiaza unele de altele prin calitatile lor si de aceia unele LNBuri sunt mai performante decat altele. Personal as recomanda seria LNBurilor Inverto Black Ultra, care nu dezamagesc la capitolul prformante.
Dar inainte de toate as incepe cu putina teorie valabila in multe din exemplele ce vor urma:
"Cum funcţionează un LNB standard: LNB recepţionează focalizat semnalul de satelit dinspre antenă, îl converteşte într-o frecvenţă diferită şi trimite acest semnal spre tunerul unui receptor de satelit printr-un cablu coaxial.
Din moment ce această frecvenţă este limitată între 950 şi 2150 MHz două lucruri trebuie folosite pentru a putea recepţiona întregul spectru de frecvenţă al satelitului.
Primul ar fi polarizarea semnalului şi polarizarea poate să fie verticală sau orizontală, se mai folosesc şi semnale polarizate circular ( stânga şi dreapta) sunt şi ele folosite dar pe o scară mult mai mică. Nu este necesar să intrăm în prea multe detalii privind polarizarea circulară; pentru scopul pentru care a fost scris acest articol polarizarea circulară se va comporta în acelaşi fel.
Tensiunea de 13 V sau 18 V trimisă pe cablul coaxial de la receptor la LNB dictează acestuia din urmă ce polarizare (verticală- 13V – sau orizontală- 18V) este recepţionată de LNB.
Al doilea lucru este controlul efectuat de receptor asupra LNB- ului printr-un semnal de 22 kHz trimis de receptor către LNB pentru a comuta între banda joasă şi banda înaltă. Banda joasă acoperă frecvenţa de satelit de la 10,7 la 11,75 GHz în timp ce banda înaltă acoperă frecvenţa de la 11,8 la 12,75 GHz.
Dacă LNB-ul „vede” semnalul de 22 de kHz de la receptor, trimite semnale din banda înaltă către tuner prin cablu coaxial. Dacă semanlul de 22 de kHz nu e „vizibil” LNB-ul comută pe banda joasă.
În sfârşit sunt doar patru scenarii posibile (vertical sau orizontal în banda joasă SAU vertical sau orizontal în banda înaltă) doar unul dintre ele poate fi folosit odată.
Dacă e vorba de o singură antenă de satelit pentru un singur utilizator atunci totul e bine şi frumos. Dar în momentul în care sunt mai mulţi utilizatori care recepţionează semnal de satelit de la aceeaşi antenă atunci încep să apară problemele.
Dacă, de exemplu, utilizatorul „A” are nevoie ca LNB-ul să fie operaţional în banda joasă polarizare verticală, toţi ceilalţi utilizatori ai sistemului vor fi obligaţi să recepţioneze polarizarea verticală din banda joasă; Numărul canalelor valabile ar fi limitat în mod sever.
În realitate, o astfel de setare a sistemului nu-şi are rostul; nici unul din utilizatori nu s-ar bucura de sistem.
Până acum acest tip de probleme era rezolvat folosind LNB-uri cu până la opt ieşiri individuale; fiecare receptor ataşat acţiona independent asupra LNB-ului şi obţinea orice bandă sau polarizare avea nevoie.
* Dacă erau mai mult de opt utilizatori, atunci se foloseau multiswitch-uri în acest caz va fi folosit un LNB Quattro cu patru ieşiri unice care să acopere toate cele patru combinaţii bandă-polarizare.
Aceste semnale vor fi distribuite la câţi utilizatori avem nevoie.
Dar nu totul e atât de simplu precum pare. Tot cablul coaxial împreună cu multiswitch-urile folosite la distribuţia de semnal aduc cu ele o atenuare a acestuia care nu poate fi ignorată.
Atenuarea semanlului asociată cu 8 până la zece utilizatori poate fi considerată neglijabilă. Dar cu 20,30 sau chiar 40 de ieşiri, problema atenuării semnalului poate fi semnificativă."
Cablul coaxial
Chiar daca aparent cablul nu ar parea de mare importanta pt o instalatie satelit, in realitate el joaca un rol tot atat de mare ca si celelalte componente. In primul rand trebuie stiut ca pe lungimea cablului se pierde o parte din puterea semnalului deci tocmai pt aceasta el trebuie sa fie de calitate buna si cu miez de Cupru suficient de gros.
Totodata tresa de ecranaj a cablului trebuie sa fie foarte buna (3, 4, 5 straturi de tresa de ecranaj) deoarce semnalul nu trebuie sa fie perturbat de diverse surse parazite cum ar fi Antene GSM, Motoare, Microunde, etc.
Fisele F
Mai ales cele pt exterior, trebuie sa fie foarte bine facute (sunt unele modele speciale cu protectie cauciucata) ca sa nu permita umiditatii sa patrunda inauntrul lor si de aici o serie de probleme de receptie.
Receptorul
La acest capitol s-ar putea scrie multe pagini, dupa cum si posibilitatile oferite de receptoare sunt imense dar si necesitatile sau nevoile utilizatorilor sunt fara limite.
De aceia am sa ma rezum la cateva sfaturi practice pt cei care sunt la inceput de drum satelitar si ar dorii achizitionarea unui astfel de aparat.
Nu cred ca este preferabila achizitionarea unui receptor cu OS pt inceput, deoarece implica f multe cunostinte tehnice si trebuie pierdute f multe ore pe situri pt a invata cele necesare folosirii corecte a lui ci mai degraba a unui receptor conventional dar cu un Meniu suficient de bine elaborat si cu posibilitati de extindere a acestuia. De fapt scriam odata ca "cel mai bun receptor este acela care are cea mai buna sustinere tehnica in spate", cu alte cuvinte a carui soft este actualizat in permanenta si a carui suport tehnic este promt si competent.
Aici fiecare este liber sa aleaga dupa o informare suficienta pe Net, cam ce este necesar sau suficient pt nevoile sale, iar piata de desfacee nu duce lipsa de oferte de tot felul.
Totusi numai o informare perseverenta pe Net poate duce la o achizitie satisfacatoare pt fiecare si nicidecum o intrebare de genul: "ce receptor sa-mi cumpar" pusa pe un sit nu poate conduce la o achizitie buna, deoarece ce este valabil la unii nu este valabil la altii, din diferite motive.


Ultima editare efectuata de catre antenutze in Sam Feb 06, 2016 10:05 am, editata de 2 ori
Sus In jos
Admin
Admin



Mesaje : 6
Data de inscriere : 28/01/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMar Feb 02, 2016 5:04 pm

Diminuarea semnalului satelit cauzat de intemperii
Nu odata posesorii instalatiilor de receptie prin satelit s-au plans de diminuarea semnalului satelit, incepand cu acele pixelizari pe ecran pana la pierderea definitiva a imaginii odata cu o ploaie, ninsoare sau mai rar o ceata deasa.
Am sa incerc sa explic acest fenomen, fara a intra prea mult in detalii, dar si unele remedii pe care le putem adopta impotriva lui pentru o receptie mai optimala pe timpul acestor intemperii.
Dupa cum bine stim receptia prin satelit se realizeaza cu ajutorul a 3 etape principale, statia de transmisie de la sol (1) care trimite spre satelitul geostationar(2) semnalul video/audio care la randul sau il dirijeaza spre Pamant catre utilizatori (3), precum in poza anexata:
A - Z RUBRICA DIDACTICA 115
Semnalul de transmisie satelit deplasandu-se prin atmosfera, idiferent ca este ascendent (de la Statia terestra spre satelit) sau descendent (de la satelit spre utilizatori), atunci cand intalneste o zona cu precipitatii ii scade din intensitate. Chiar daca zona intemperiilor este situata in troposfera (in jur de 11 Km deasupra pamantului) cum satelitii geostationari sunt la distanta de 35800 Km (pe centura lui Clarke), zona intemperiilor se interpune intre sateliti si statiile de emisie sau intre sateliti si elementele de receptie.
Cum cele mai afectate sunt frecventele mai mari (12/14 GHz) ceea ce corespunde pentru banda KU spre deosebire de cele mici ale benzii C (4/6 MHz) care sunt foarte putin afectate. Asta inseamna ca intemperiile genereaza o pierdere de semnal de transmisie/receptie satelit si odata cu ea o pierdere a calitatii semnalului receptionat de fiecare terminal in parte. Chiar daca scaderea semnalului nu este de durata (de la 2 min. la max. 15 min. in cazuri mai rare de furtuni) el genereaza un disconfort pentru utilizatorii acestui sistem si trebuie luat in calcul de la inceput atunci cand dorim sa achizitionam o astfel de instalatie.
De la bun inceput vreau sa spun ca NU exista o solutie miracol pentru a neutraliza o astfel de situatie in cazul averselor importante sau a furtunilor dar sunt cateva aspecte care pot imbunatatii simtitor calitatea receptiei pe timp nefavorabil.
Ca sa incep cu solutiile care ar putea imbunatatii calitatea semnalului pe timpul intemperiilor serioase, prima dintre ele ar putea venii chiar de la Statiile de transmisie de la sol care ar putea marii puterea semnalului de transmisie pe aceasta perioada, lucru care nu se prea intampla in special in cazul unor statii fara prea multe pretentii sau care nu doresc sa aiba costuri suplimentare de energie si atunci nu ne ramane decat sa incercam rezolvarea problemei in propria ograda.
Ca sa le iau pe rand solutiile de care pot dispune utilizatorii as incepe cu cea a alegerii materialelor de receptie, adica o antena bine dimensionata (mai mare), cu o rezerva suficienta in plus fata de necesarul zonei de acoperire acolo unde va fi instalata, un LNB performant a carui castig chiar si de 1-2dB poate face diferenta in aceste conditii, un cablu coax de calitate (mai ales acolo unde lungimea lui este mai mare si evident pierderile sunt mai importante, dar si cu un ecranaj mai bun fata de unele elemente perturbatoare din vecinatate cum ar fi antene GSM, microunde, diverse motoare, etc), niste "Mufe DE Exterior" pt ca umezeala sa nu poata patrunde si sa oxideze compozantele sau eventual sa fie diminuat curentul trimis de receptor spre LNB, un receptor al carui tuner este destul de sensibil si performant, un loc de amplasare a antenei bine ales, cat mai degajat spre sateliti si un suport de fixare a ei foarte solid si perfect vertical, ca sa nu mai amintesc de un reglaj foarte riguros (facut dupa toate regulile de instalare satelit) care sa poata oferii un maximum de semnal de la aceasta instalatie personala.
(aici va dati seama ce inseamna unghiul de decalaj al unei o antene pe care o misca vantul cu 1 singur centimetru la o distanta de aproape 36mii de Km fata de satelit... sau un reglaj imperfect al acesteia care este cam acelasi lucru, mai ales pe timp nefavorabil)
Printre solutiile care se mai pot adopta de particulari si despre care eu am mai scris cu alta ocazie ar fi acele "Aparatori de LNB" sau eventual un spray de dat pe antena (WX2100 - Fluorothane Super-Hydrophobic Coating) care imbunatatesc calitatea semnalului pe timpul intemperiilor mai putin importante dar dupa cum spuneam mai sus, nu putem sa ne asteptam la miracole pe timp de furtuna.
Datorita acestor fenomene se facea referire in articolul de sus la alegerea corecta a materialelor folosite la instalatia de receptie satelit.
Sus In jos
https://satelit.forumgratuit.ro
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMar Feb 02, 2016 9:46 pm

Instalarea unei antene satelit:
Chiar daca asupra acestui subiect am sa revin in posturile urmatoare, pentru inceput un video cu pasii de urmat pentru o astfel de instalatie. Din pacate este in franceza si putin cam vechi dar suficient de elocvent pentru a deslusii ceea ce trebuie facut.

Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMier Feb 03, 2016 4:44 pm

INSTALAREA ANTENEI DUPA SOARE

Am sa descriu in continuare cateva metode de reglaj a unei antene satelit. Prima dintre ele este Reglarea Antenei dupa Soare cu ajutorul unei sfori.
Chiar daca titlul este derizoriu in spatele acestei metode stau multe calcule matematice iar metoda in sine este foarte precisa daca se urmaresc pasii cu atentie si rigurozitate.
Stim cu toti ca soarele pe parcursul unei zile se deplaseaza deasupra orizontului si este evident ca la o anumita ora a zilei se va afla pe axa unui satelit si de aici si ideea de a indrepta antana la acea ora spre satelitul cu pricina.
Tocmai pentru a scutii si pe cei care vor opta pentru aceasta metoda simpla de reglaj si a nu o transforma intr-una care le-ar infirbanta creerii mai tare decat razele solare am scris un mic program cu ajutorul caruia se pot afla in functie de coordonatele de amplasare a antenei, de satelitul dorit si data la care se va face reglajul antenei: Elevatia (unghiul fata de satelit in raport cu orizontala), Azimutul adevarat, ora exacta la care satelitul este pe directia soarelui (cu ajutorul careia se poate face reglajul descris mai jos), unghiul inaltimii soarelui dar si unghiul de rotire al motorului.
Aceste date sunt foarte importante in scopul reglajului corect al unei antene fixe sau motorizate si scutesc pe cei care le doresc sa le caute pe alte situri de specialitate ele find calculate cu ajutorul programului alaturat (apasa pe antena) A - Z RUBRICA DIDACTICA Images10
Materialele de care avem nevoie la aceasta operatiune sunt: v-un metru juma de SFOARA, v-o palma doua de CARTON, v-o stinghie doua subtiri si drepte, un boloboc, un raportor imprumutat de la v-un copil de scoala, o foarfeca, evident materialele antenei si suportul acestei fixat drept la verticala si restul ceva imaginatie...
PROCEDURA si EXPLICATIILE:
Dupa ce am fixat suportul antenei (stalp, teava, L de fixare pt perete, etc etc) pe o pozitie verticala cu ajutorul bolobocului, prindem antena pe acesta cu ajutorul sistemului de fixare al acesteia.
Dupa cum stim antena are 2 reglaje de facut pentru pozitionarea ei corecta catre satelit: unul numit ELEVATIE (adica inclinarea antenei spre in fata sau in spate) si celalalt numit AZIMUT (adica rotirea antenei stanga dreapta in axul suportului de sustinere).
As incepe putin invers cu reglajul AZIMUTULUI deoarece acesta este cel mai important la reglarea unei antene.
Totusi as vrea sa precizez ca dupa ce am fixat antena pe suport (inutil sa mai precizez ca el trebuie sa fie f solid, bine fixat si perfect drept la verticala) cu suruburile putin mai slabite pentru a o putea rotii stanga dreapta, ca ELEVATIE o punem perfect dreapta (adica la +/- 90° fata de sol, fara prea multa importanta deoarece reglajul fin il vom face apoi, vezi poza despre elevatie de mai jos, pozitia B).
Acum legam o sfoara la un capat de mijlocul suportului LNBului si la celalalt capat de mijlocul partii superioare a antenei (se poate lipii cu scotch, izolir band sau lega de cealalta parte a antenei de sistemul de fixare dar sus sa fie pe mijloc), cum se vede in imaginea de mai jos:
A - Z RUBRICA DIDACTICA Ra10
Dupa ce avem datele calculate cu ajutorul programului amintit mai sus si in special ora exacta cand soarele va fi pe directia satelitului dorit, nu avem decat sa rotim antena stanga sau dreapta in suportul de prindere pana cand umbra sforii va fi perfect pe mijlocul antenei (ca in poza de mai sus) si sa strangem suruburile de fixare pe suport (putin pe cel din stanga si putin pe cel din dreapta suportului in asa fel incat sa nu decalam antena prin strangerea acestora).
NOTA: Ora exacta pe care o aveti calculata este valabila pt 7 zile dupa care trebuie refacut calculul pt mai multa precizie.
Acum nu ne ramane decat sa reglam Elevatia antenei.

A - Z RUBRICA DIDACTICA Ele10

Dupa cum se vede in poza aceasta operatiune se poate face in 2 feluri:
A. atunci cand exista gradatii pe sistemul de reglaj in elevatie al antenei, dupa cum se vede din poza (A) aici se pune in dreptul triunghiului de ghidaj elevatia data de calculul facut de programul de mai sus (dar nu strangem definitiv suruburile deoarece mai putem incerca apoi un reglaj mai fin sau mai precis dupa cum este explicat mai jos) si
B. cazul in care punem antena la 90° fata de sol si apoi incepem sa miscam foarte usor inspre spate pana avem pe bara de semnal a decodorului un semnal maxim si o imagine buna pe Tv.
Dar avem si o metoda mai empirica explicata mai jos, unde avem doua cazuri: pentru antenele Prima Focus (cu LNBul pe mijlocul antenei) si pentru antenele Offset (cele mai raspandite si de regula folosite de majoritatea noastra).
Pentru primul caz trasam pe Carton cu ajutorul raportorului un unghi de 36° si taiem cu foarfeca in asa fel incat sa ramana numai unghiul din cartonul respectiv. Punem o scandura dreapta pe interiorul antenei dar care sa depaseasca marginea de sus a ei. Cu ajutorul bolobocului si al cartonului taiat cu unghiul de 36° in exemplul nostru aplecam antena spre spate pana cartonul intra fix intre scandura si boloboc iar bula de aer a acestuia din urma indica pozitia verticala. Aici strangem definitiv suruburile de reglare a Elevatiei.
Pentru antenele OFFSET (care de fapt ne intereseaza pe noi) mai intai trebuie sa stim un lucru: din fabricatie aceste antene au deja un "unghi offset" care depinde de la o marca la alta sau de la un fabricant la altul. Marcile serioase scriu in instructiunile tehnice ale antenelor lor acest unghi offset (spre exemplu la TRIAX el este de 26°).
Ce ar insemna aceasta? ca din unghiul dat de situl DishPointer de 36° trebuie sa scadem unghiul offset de 26° (asta in cazul unei antene TRIAX) si ne raman 10° deci taiem un carton cu un unghi de doar 10° si procedam ca in primul caz dar pentru 10° si strangem suruburile definitiv.
In cazul in care nu stim acest unghi Offset al antenei din varii motive chinezesti, atunci taiem un carton cu un unghi de 18° (36/2=18 data de offset).
Punem o stinghie din suportul LNBului pana in Punctul Focal al antenei deasupra ei cartonul taiat si deasupra lui bolobocul care trebuie sa ajunga in pozitie perfect orizontala miscand antena in sus. Strangem suruburile definitiv, ca in poza de mai jos

Reglaj antena Prima Focus

A - Z RUBRICA DIDACTICA Captur10

Reglaj antena offset

A - Z RUBRICA DIDACTICA Ant10

Ultima operatiune la exemplul nostru, Skewul LNBului, luam raportorul si il punem in fata LNBului si invartim LNBul pana in dreptul gradatiei de 11.6° spre dreapta, dupa care bem o bere sau mai multe, ca daca-i soare e si cald afara, de banii economisiti dintr-un reglaj merita sa ne cinstim.

PS. Este o metoda valabila pt toti satelitii verificata de mine cu Aparatul de masura dupa cum se vede din poza de mai jos pt Thor:

A - Z RUBRICA DIDACTICA Th10

Mic pont de reglaj fin:  (Metoda Batistei umede Very Happy )
pt un reglaj mai precis al antenei, la ultima etapa, muiati o carpa subtire din bumbac, stoarceti-o bine si acoperiti cu ea capul (alb) al LNBului.
Evident ca in momentul acela semnalul de pe barele de reglaj din Meniul receptorului va scadea putin si refaceti reglajul pana aveti din nou semnal maxim.
In felul acesta mai castigati putina precizie si aveti un reglaj mai bun al ansamblului antena - LNB.



Ultima editare efectuata de catre antenutze in Vin Mar 11, 2016 4:01 pm, editata de 9 ori
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMier Feb 03, 2016 4:58 pm

INSTALAREA UNEI ANTENE MOTORIZATE

A - Z RUBRICA DIDACTICA Moteur10
Trebuie stiut ca la instalarea unei antene cu motor protocolul folosit de softurile receptoarelor trebuie sa fie DiSEqC 1.2 sau USALS, DiSEqC 1.3 sau GoTo X cum se mai numeste.
Inutil sa mai precizez ca suportul (stalp, pilon, etc) pe care este prins motorul trebuie sa fie perfect vertical, rigid si bine fixat.
Pozitia Latitudinii locale unde se plaseaza aceasta instalatie motorizata se regleaza cu ajutorul unor gradatii care se gasesc pe motor si care aliniaza axa de rotatie pe pozitia corecta.
La fel ca si in cazul instalarii unei antene FIXE, Elevatia antenei propiu-zise (offsetului) trebuie reglata in functie de pozitia geografica unde este plasata (vezi programul de calcul de AICI pt asta) pe un satelit situat cat mai aproape de SUD cu o diferenta de cel mult 5°.(evident in raport cu longitudinea unde este plasata antena)
Reglajul Elevatiei antenei motorizate este diferit de reglajul elevatiei original si este datorat unghiului axului motorului care nu este acelasi de la un fabricant la altul, deci depinde de tipul motorului utilizat.
Motoarele STAB au un unghi al axului de 30° pe cand motoarele MOTECK au 40°, de exemplu.
Prima etapa este sa activam functiunea DiSEqC 1.2 a receptorului si deasemeni daca are in Meniu protocolul USALS. Acest protocol USALS simplifica enorm montarea antenei motorizate, este suficient sa introduceti coordonatele geografice de unde se instaleaza antena (aici vezi deasemeni dishpointer care-ti da coordonatele exacte cand scrii adresa unde plasezi antena)
si receptorul via softului sau va determina pozitiile satelitilor automat aplicand o formula matematica inregistrata in el. In acest caz receptorul comanda motorul catre pozitia satelitului selectionat.
In momentul obtinerii semnalului satelit trebuie facut un reglaj fin al antenei deasemeni si a pozitiei sale fata de orizontala (ansamblu motor antena fixate pe suport) pt a obtine maximum de semnal.
Daca reglajul initial fata de SUD este decalat usor putem sa-l corijam cu aceasta ocazie. Dupa ce am aliniat corect acest prim satelit, toti ceilalti sateliti de pe arcul celestru sunt memorizati automat.
Fara USALS reglajul antenei este mai dificil. DiSEqC dirijeaza antena catre satelitul selectionat in acelasi fel ca USALS dar cum nu putem introduce datele geografice la acest protocol motorul pivoteaza spre o pozitie satelit data luand in calcul meridianul de origine al ecuatorului.
De aceasta cand trebuie sa aliniem motorul pentru prima data si apoi pentru fiecare satelit in parte, trebuie sa folosim comanda motorului "catre VEST" sau "catre EST", pentru a memoriza fiecare pozitie satelit.
Tocmai pt acest lucru dificil fabricantii de motoare pt antene satelit propun softuri de calcul (unul dintre ele este USPOS) care sa va calculeze pozitia reala a satelitilor.
Un mic tabel cu astfel de calcule pt ambele tipuri de motoare aveti mai jos:

LATITUDINE           15° 30° 40° 45° 65°
ELEVATIE ORIGINE   72° 55° 44° 38° 17°
MOT.STAB UNGHI     30° 27° 25° 24° 23° 22°
MOT.MOTECK UNGHI 40° 37° 35° 34° 33° 32°

Inainte de a incepe cautarea vre-unui semnal satelit motorul trebuie aliniat corect. Cu ajutorul unei Busole, intregul ansamblu motor/antena va fi rotit pana ce punctul 0 al motorului este pe directia SUD. (aici as adauga ca LNBul antenei trebuie sa fie perfect pe verticala). Numai dupa aceia incepe cautarea vre-unui semnal cu ajutorul receptorului pus pe o frecventa activa pe care o cunoasteti. (pt asta vezi Lyngsat.com)
Asta ar cam fi teoria, practica este cu totul altceva, ea este proprie fiecaruia, vine cu timpul si se bazeaza pe experienta si pe timpul petrecut prin preajma antenelor dar cu vointa si curaj asa au fost toate inceputurile.


Ultima editare efectuata de catre antenutze in Sam Feb 27, 2016 8:16 am, editata de 1 ori
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMier Feb 03, 2016 5:13 pm

INSTALAREA UNEI ANTENE SATELIT COLECTIVE

   Chiar daca nu sunt intru totul de acord cu faptul ca o instalatie care cuprinde mai mult de 5 rceptoare satelit este considerata ca o "instalatie colectiva" (mica), totusi acest tip de instalatie este necesara acolo unde situatia o impune, in general pentru imobile mari, pensiuni, hoteluri etc.
   Principiul unei astfel de antene se bazeaza pe faptul ca LNBul instalatiei trebuie sa fie adaptat celor 4 tipuri de semnale diferite pe care sa le distribuie receptoarelor prin intermediul unor distributoare/comutatoare de semnal.
   Deci LNBul trebuie sa fie de tip Quatro dar se pot realiza si cu LNBuri Quad in cazul unor instalatii sau eventual cu LNBuri FO sau Optice cum se mai numesc (fibra optica, dar din nou din considerente tehnice nu am sa descriu acest fel de instalatie cu toate ca ea exista in cazul instalatiilor colective).
   Chiar daca se pot executa astfel de instalatii in diferite moduri am sa ma rezum la doua dintre cele mai curente, principiul ramanand acelasi, schimbandu-se numai capacitatea componentelor adaptata la nevoile instalatiei respective, mai precis la numarul de receptoare de care este nevoie.
   Cele doua tipuri de care am sa scriu sunt instalatiile facute cu Multiswitchuri si instalatiile Unicablu.
   In ambele cazuri exemplele sunt nenumarate, componentele la fel si ele depind dupa cum am spus de cerintele instalatiei respective, unele find executate cu Multiswitcuri fixe altele cuplate in cascada, dar am sa exemplific cu o instalatie fixa simpla, formata din 12 Receptoare cuplate la un Multiswitch 9/12 (8 intrari satelit si o intrare Terestru, deci 9 si 12 find receptoarele):
A - Z RUBRICA DIDACTICA 114
sau cu Multiswitchiuri in cascada:
A - Z RUBRICA DIDACTICA 213
In general cam acesta este principiul dar evident ca sunt multe de scris la acest capitol si dupa cum am spus depinde de necesitatile instalatiei respective.

Al doilea caz este cel al instalatiilor colective Unicablu.
Acest sistem exista sub diferite variante care depind de nevoile clientului, de la cele simple pt 2 receptoare la cele complexe pt sute de receptoare.
Am sa descriu pe rand aceste posibilitati si materialele folosite pt a intelege mai bine acest sistem inovator. As vrea sa spun de la inceput ca la fel ca orice sistem nou si acesta are un pret destul de ridicat, cum sa intamplat cu orice noutate din domeniul receptiei prin satelit.
IMPORTANT: Orice instalatie Unicablu se poate realiza NUMAI daca receptorul are optiunea Unicable sau eventual SCR la regajul LNBului din MENIUL aparatului (LNB TYPE...).
Cele mai simple instalatii se realizeaza cu ajutorul LNBurilor Unicablu ca in imaginea de mai jos unde putem avea 4 receptoare care functioneaza independent via un singur cablu coax care vine de la antena si celelalte cabluri in paralel sau in serie din casa.
A - Z RUBRICA DIDACTICA Lnbuni10
Deci in situatia asta schimbam LNBul cu unul Unicablu si tragem un cablu coax de la o priza satelit la alta (UNISocket 314) sau de la un receptor la altul in casa.
In acelasi timp trebuie facut adresajul independent la fiecare receptor in parte, unde trebuie sa parametram IF al Tunerului si Channel ID
vezi imaginea de mai jos cum arata intr-un Meniu aceasta:
A - Z RUBRICA DIDACTICA Meniu10
Pt un singur receptor cu PVR (2 tunere) se poate face instalatia cu ajutorul unui Spliter Unicablu sau direct in LOOP ca in imaginea de mai jos :
A - Z RUBRICA DIDACTICA Uni10
Mai precizez ca sunt LNBuri Unicablu care in afara iesirii de unicablu au o iesire si pt un receptor Normal fara optiuni de reglaj LNB Unicablu in Meniu dar pt acesta trebuie tras un cablu coax separat de la LNB la receptorul respectiv.
Am sa explic in linii mari principiul de functionare al unei astfel de instalatii:
- practic fiecarui Receptor i se atribuie o adresa proprie (User Band) cu o frecventa anume. La majoritatea Receptoarelor care au posibilitatea reglarii tipului de LNB pt Unicablu sau eventual SCR sau SatCR (la cele mai vechi) frecventele pt alocare sunt inregistrate din oficiu in sub-meniu intr-o lista urmand sa fie alese de cel ce configureaza acel Receptor. (Vezi video mai jos cu 3 posibilitati diferite de Meniuri de reglaj).

Receptorul solicita o anumita frecventa de pe un Transponder printr-o comanda DiseqC care o primeste dintr-un fel de "mixer" (sa-i spun asa) al LNBului Unicablu sau eventual al echipamentului folosit pt Unicablu, care converteste semnalul primit in banda de frecventa alocata la configurarea Receptorului respectiv. Astfel Receptorul comanda LNBul sau echipamentul SCR numai cu ajutorul frecventei unice parametrate in prealabil (cam la fel ca intr-o retea unde fiecarui utilizator i se atribuie un IP separat si pot functiona impreuna fara sa se perturbe unul pe celalalt).
Practic acestui sistem i sa atribuit si o Norma pt toate compozantele sale care este (CENELEC) EN50494.

Sistemul Unicablu SCR 5/4K

Cu ajutorul acestui sistem se pot cupla mai mult de 128 de Receptoare printr-un singur cablu coax de la antena, chiar si antena terestra dar si in direct receptoarele care nu pot fi parametrate dupa acest sistem dupa cum se vede din poza de mai jos, dupa cum se observa LNBul nu trebuie sa fie Unicable ci QUATRO:
(in poza diferitele posibilitati de racordare: in direct, cu doze/prize, cu splittere...)

A - Z RUBRICA DIDACTICA Scr10
Receptoarele se vor configura fiecare precum am explicat mai sus (LNB Unicable, Tuner IF si Channel ID) deci fiecare va avea o identitate si o frecventa diferita. (instalatia nu va functiona daca 2 Receptoare sunt pe aceiasi frecventa)
Ce este bine la acest sistem, dupa cum se observa din imagine, este faptul ca se pot cupla in cascada SCRurile dar si celelalte siteme precum UNiSEqC etc, deci putem vorbii deja de o instalatie colectiva. Cand faceti parametrarea adreselor Receptoarelor ar fi indicat sa tineti cont de urmatorul principiu:
- atribuiti frecventa cea mai joasa (ex.1068 Mhz) ultimului Receptor de pe cablu (cel mai indepartat) pt a compensa pierderea scaderii semnalului datorata lungimii cablului si evident primului Receptor frecventa cea mai mare (ex.1980 Mhz)(dintr-o banda de frecvente de 1068, 1284, 1400, 1516, 1632, 1748, 1864, 1980 Mhz, in majoritatea cazurilor aceste frecvente sunt notate si pe etichetele echipamentelor SCR, in cazul alaturat am folosit ca exemplu frecventele de la Spaun SUS 5581/33 NF, dar si la marcile care se respecta)
Cu toate acestea sa nu credeti ca scapam de problema pierderilor de semnal pe cablu sau la diferitele Prize de racordare a instalatiei. Asta implica o antena cu diametru mai mare sau eventual un amplificator suplimentar pt a nu avea probleme de putere/calitate a semnalului la toate receptoarele.

Sistemul UNiSEqC de la Spaun

A - Z RUBRICA DIDACTICA Spau10

Dupa cum scriam mai sus Spaun denumeste sistemul sau Unicablu "UNiSEqC" si am sa descriu componentul SUS 5581/33.
Acest component poate fi cuplat la LNB Quad sau Quatro + antena terestra si este folosit pt a functiona cu o iesire sau cu 3 iesiri separate.
Iesirea singura permite cuplarea a 8 Receptoare (via prizele UNiSockets) iar cele 3 iesiri permit racordarea a cate 3 prize fiecare deci 9 Receptoare in total, schimbare care se face cu ajutorul butonului rosu de pe fatada componentului Spaun (evident receptoare compatibile cu SCR sau Norma EN 50494 cum scriam mai sus indiferent ca in Meniu are posibilitatea reglarii LNB UNiSEqC sau Unicable, este acelasi lucru)
Principiul de reglaj si adresaj al receptoarelor ramane identic celui descris mai sus. Si acest component Spaun este "cascadabil" dupa cum vedeti in schema de mai jos, care descrie ambele situatii de cuplaj al Spaunului.
Inutil sa mai scriu ca si la aceasta instalatie sunt pirderi a puterii semnalului pe cablu chiar daca este un Spaun si pierderile sunt mai mici dar si la prizele de racordare. (ca venii vorba de acestea trebuie stiut ca sunt cam 3 categorii care se difeentiaza prin calitatea lor de la cele cu pierderile cele mai mici spe cele cu pierderi mai mari, dar una peste alta cam in jur de 2dB (la Spaun) se pierd la prizele de racordare.
In schema din poza observati cuplarea unui amplificator care practic ridica semnalul cu aprox. 30dB caz in care se pot folosii lejer in jur de 150m de cablu fara a avea probleme de receptie. (fara ampli se poate merge pana la 50m de cablu de calitate buna).

A - Z RUBRICA DIDACTICA Spa10

Acest UNiSEqC este destul de performant, bine protejat impotriva reglajelor defectuoase facute de unii utilizatori ai instalatiei sau de comenzi diseqc venite de la alte receptoare clasice si cuplate in sistem sau de la eventuale caderi de tensiune din reteaua electrica (isi reia configuratia facuta anterior).
As mai adauga ca se pot cupla Multiswitchuri (clasice) si acest sistem UNiSEqC fara probleme de functionare impreuna. Evident pretul este pe masura aparatului.

Exista o multitudine de componente Unicablu de marci diferite pentru instalatii de tot felul de la cele mai simple la cele mai complicate si ramane la latitudinea clientului sa isi aleaga pe cele care corespund la nevoile si preferintele sale.
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMier Feb 03, 2016 5:29 pm

Gadgeturile pe Smartfon pt Instalarea unei antene satelit

Ca si in alte randuri si de data asta am sa incerc sa lamuresc o problema despre care sa facut referinta in cateva ori pe acest sit si chiar pe altele, despre reglarea unei antene satelit cu ajutorul gadgeturilor android ce se pot instala pe tableta sau telefonul mobil.
Cu toate ca a fost spus si respus as vrea sa reamintesc ca la reglajul unei antene fixe intervin trei operatiuni distincte:

- reglajul azimutului: A - Z RUBRICA DIDACTICA 110

- reglajul elevatiei: A - Z RUBRICA DIDACTICA 210

- reglajul skew-ului LNBului: A - Z RUBRICA DIDACTICA 310

Precizez ca am testat aroape toate gadgeturile de tip satfinder android precum si utilitatile anexe tip busole, calculatoare de unghiuri, etc, etc si am ales pentru testul final 3 programe distincte, instalate pe un smartfon Samsung, un satfinder, o busola si un calculator de unghiuri, care mi s-au parut cele mai potrivite (tinand cont de experienta mea) pentru reglajul unei antene fixe satelit.
Satfinderul care mi sa parut cel mai adecvat, din pacate este unul cu plata (parca 4.61€) numit Satelit Finder (vezi AICI )
Busola, Smart Compass, program gratuit luat de AICI si respectiv programul gratuit calculator de unghiuri ( un fel de inclinometru) dar si boloboc in acelasi timp luat de AICI .
Satfinderul practic lucreaza cu GPSul si senzorii telefonului facand functie si de Busola si Inclinomtru dar din motive practice acestea sunt mai mult informative.
Daca alegem satelitul dorit si asteptam ca GPSul sa dea pozitia exacta unde ne aflam pt a instala antena, vom observa ca apoi sunt calculate: Azimutul (true), Azimutul magnetic (cel care este folosit de acest program pt reglaj), Elevatia antenei si LNB tilt.
In momentul cand indreptam Smartfonul spre cer observam ca incepe sa calculeze in fereastra de jos cu cifre ROSII Azimutul (mag.) si Elevatia si miscand usor smartfonul spre dreapta/stanga observam ca la un moment dat cand cifra devine exact ca cea calculata de program pt Azimutul magn. din fereastra din mijloc, cifrele devin VERZI deci acolo este directia spre satelitul dorit. Cand avem Azimutul cu cifre verzi in aceasta fereastra de jos miscam usor smartfonul inspre jos/sus pana si cifrele Elevatiei devin VERZI si in acel moment auzim si un Bip Sonor intermitent care indica ca acesta este calajul in plan vertical si orizontal al antenei.
vezi poza alaturata:

A - Z RUBRICA DIDACTICA 510

Asta ar fi teoria dar sa vedem acum practica ce ne va oferii.
Am inceput reglajul unei antene pe satelitul Astra 19.2°E cu ajutorul acestor 3 programe de pe smartfon comparandu-le totodata cu masuratori reale date de un Tester satelit, si de un boloboc normal.
Inutil sa mai spun ca inainte de toate trebuie sa montam suportul pe care va fi fixata antena in pozitie verticala si aici ne putem ajuta de bolobocul Inclinometrului:
(in realitate stalpul este drept dar poza este luata stramb cu telefonul intr-o mana si aparatul foto in cealalta, dci... asa a iesit)

A - Z RUBRICA DIDACTICA A210

Aici trebuie spus ca fata de bolobocul normal cel de pe telefon are o deviere de 1-2°.

A - Z RUBRICA DIDACTICA A110

Cu ajutorul programului SatFinder de pe telefon dupa ce am ales Astra 19.2°E si GPSul a dat pozitia exacta si corecta in acelasi timp (+-1min de asteptare dupa lansarea programului) aflam corect Azimutul, Elevatia si Skewul LNBului (date corect calculate de program)
Problema se complica la reglarea antenei deoarece pt un reglaj corect ar trebui sa punem smartfonul in pozitia aceasta:

A - Z RUBRICA DIDACTICA A310

dar din pacate din cauza interferentelor senzorilor telefonului cu obiectele metalica ale antenei si suportului programul nu indica corect Azimutul in fereastra de jos:

A - Z RUBRICA DIDACTICA A410

nici Busola pe smartfon pe care am folosit-o pt teste nu indica cifra exacta fata de Nordul magnetic:

A - Z RUBRICA DIDACTICA A510
si asta tot din cauza interferentelor senzorilor telefonului cu partile metalice ale antenei.
Programul care este cel mai putin afectat de aceasta interferenta este Inclinometru care cu deviatia sa minima se poate folosii totusi pt reglarea Elevatiei antenei:

A - Z RUBRICA DIDACTICA A710

CONCLUZIE:
Programul Satfinder este bun pt a afla datele necesare unei reglari de antena: in primul rand pozitia geografica exacta, apoi Azimut, Elevatie, Skew LNB scutindu-ne de a le afla dupa NET din situl DishPointer.
Totodata putem vedea daca intre satelit si pozitia unde vrem sa instalam antena nu este vre-un obstacol (pom, cladire, etc) care ar impiedica instalarea aceasteia.
S-ar putea afla si directia buna daca am folosii programul departe de obiecte metalice (antena, suport, etc) trasand pe sol cu ajutorul unei sfori directia adevarata si instaland antena (aproximativ) pe aceasta directie sau eventual sa ne luam niste repere (cladiri, pomi, etc) dupa care sa indreptam antena spre acele repere (din nou aproximativ).
Inclinometru, asa cu deviatia lui mica se poate folosii cat de cat in lipsa de altceva.
Busola, la fel ca si Satfinderul, daca este folosita departe de interferente atunci poate indica aproximativ directia dorita.
CONCLUZIE GENERALA
Toate aceste programe pe Smartfon fac parte din categoria gadgeturilor si in nici un caz nu se poate regla corect o antena cu ajutorul lor, mai ales de catre aceia care nu au cunostiinte prea multe despre acest domeniu iar pe cei care le au i-ar enerva de la prima incercare si nu le-ar folosii.
Niciodata aceste programe nu pot inlocui un Tester satelit.

A - Z RUBRICA DIDACTICA A810


Ultima editare efectuata de catre antenutze in Sam Ian 13, 2024 4:51 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMier Feb 03, 2016 5:38 pm

REGLAJUL UNEI ANTENE TOROIDALE WAVE FRONTIER

Profit de reglajul pe care-l fac la un WaverFrontier T90 pt un prienten pt a explica modalitatea simpla de a regla o astfel de antena.
Nu mai insist pe montarea antenei si prinderea ei pe suport deoarece aceste lucruri sunt bazice si la indemana fiecaruia ci trec direct la partea de reglaj a antenei.
Inainte de toate trebuie folosit programul de calcul apasand pe poza alaturata A - Z RUBRICA DIDACTICA Wf10 introdus datele noastre pt a avea o idee despre ce unghiuri de inclinare are nevoie antena pe care o montam, dar si care este gama de sateliti pe care-i putem receptiona cu antena din pozitia de amplasare a ei.
Se poate face reglajul si fara aceasta tinand cond ca pt România antena va avea skew (in sus sau in jos fata de planul orizontal, adica ca roata unei masini care merge inspre inainte sau inspre inapoi) spre stanga (cand privim din fata antenei) iar pt tarile din vestul Europei spre dreapta.
Asta inseamna ca privind din fata antenei aceasta este aplecata putin spre stanga pt România si spre dreapta pt tarile occidentale.
Am reglat antena astfel incat parabola mare sa fie la verticala fata de sol (din cele 2 suruburi mari din spate) si din cele 5 suruburi mici am aplecat putin antena (stanga sau dreapta depinde de pozitia geografica) dupa care am pus pe bara de suporturi LNB atatea suporturi cati sateliti am nevoie.
In exemplul meu am pus Astra 19.2°E in mijloc si am rotit antena in suportul de sustinere pana am prins pe tester acest satelit (se poate regla si cu un receptor si cu un ecran vizibil din locul unde facem operatiunea, pt cei care nu au un tester):

A - Z RUBRICA DIDACTICA 111

Dupa ce am semnal pe Astra fac un reglaj fin in planul vertical din cele 2 suruburi care se vad in imagine:

A - Z RUBRICA DIDACTICA 210

Apoi montez LNBul pe ultimul suport din dreapta (intotdeauna cand privesc din fata, asta-i regula internationala cand spunem dreapta sau stanga) si il plimb pe bara pana am semnal pe 5W (satelitul cel mai vestic de care am nevoie)

A - Z RUBRICA DIDACTICA 310

Dupa aceasta fac reglajul fin al SKEW si desfac cele 5 suruburi cat sa-mi permita rotirea antenei in sus sau jos pana prind semnal maxim pe tester (receptor) apoi le strag din nou.

A - Z RUBRICA DIDACTICA 410

Dupa aceasta in principiu nu-mi ramane decat sa pun LNBul in suportul urmator si sa-l plimb pe bara pana gasesc satelitul dorit dupa care strang surubul suportului de LNB si trec la urmatorul satelit pana ii reglez pa toti.

A - Z RUBRICA DIDACTICA 510

Apoi se prind toate LNBuril si se face cablajul catre Diseqc (in cazul asta 8x1).

Remarca: suporti de LNB sunt intotdeauna paraleli fata de reflectorul mic iar LNBurile au o pozitie verticala fata de suporti.


Ultima editare efectuata de catre antenutze in Sam Mar 16, 2019 10:16 am, editata de 3 ori
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeJoi Feb 04, 2016 11:40 am

REGLAREA ANTENEI FIXE CU AJUTORUL SISTEMULUI "EASYFIND"

A - Z RUBRICA DIDACTICA Ef10

Inventat cu predilectie pt situatiile in care trebuia reglata o antena satelit repede si fara prea multe cunostinte sau aparatura necesara, in general pt televiziunea satelit mobila (mobilohomuri, caravane, picnicuri sau gratare cu un TV/Satelit la indemana unde barbatii nu pierd meciul de fotbal si femeile serialul dorit), sistemul "EasyFind este foarte util, practic si usor de utilizat.
El este compus dintr-un decodor in al carui Meniu general la sectiunea Cautare Canale Satelit, printre altele are si functia "EasyFind" si dintr-un LNB special care are in partea de sus un LED multicolor (rosu, galben, verde), LNB-ul se poate folosii totodata si la receptia programelor satelit avand chiar un randament bun (0.1dB), sau chiar o antena plata "easy find".
Procedura este foarte simpla si o poate face oricine. Din meniul decodorului de la Cautarea canalelor satelit se apasa sub meniul "EasyFind" unde in functie de satelitul dorit se activeaza functia "EasyFind" pt ca receptorul sa comunice cu LNBul (EasyFind) precum in poza de mai jos:
A - Z RUBRICA DIDACTICA Ef10
Se aseaza antena cam pe directia sudului (+/-, nefiind nevoie neaparat de o busola). In acest moment Ledul LNBului are culoarea rosie si incepeti rotirea antenei in plan orizontal pana cand Ledul LNBului isi schimba culoarea in galben ceea ce inseamna ca sunteti foarte aproape de directia satelitului respectiv, dupa care rotiti f incet, mai intai in plan orizontal pana Ledul pulseaza in Verde iar apoi in plan vertical pana Ledul verde se opreste din pulsatie si ramane aprins in continuu VERDE.
Atunci strangeti suruburile de fixare ale antenei si sunteti sigur ca ati reglat antena corect pt satelitul dorit.
Exista si kituri mobile pt acest sistem compuse dintr-o valiza de plastic care contine o parabola de aprox 40 cm, un LNB EasyFind, un receptor SD sau HD cu sistem "EasyFind" in meniu, un suport rotativ de fixare a parabolei, cablul cu mufe, busola etc, iar pretul nu este chiar foarte mare si tocmai bune de montat la iarba verde, daca semnalul satelitului dorit o permite tinand cont de dimensiunea antenei.
NOTA: LNBul EasyFind se poate folosii pe orice tip de antena el avand un andament foarte bun (dintr-un tst facut de mine pe mai multe LNBuri reiesea ca este mai presus decat multe LNBuri dar mai slab decat Inverto Blach Ultra daca ne referim la Single).
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeJoi Feb 04, 2016 12:20 pm

INSTALAREA UNEI ANTENE CU SATFINDERUL "GOLDEN MEDIA MULTIBOX"

A - Z RUBRICA DIDACTICA 311

NOTA: Softul pe care il folosesc la acest aparat si care mi sa parut cel mai adecvat pt moment este 1.1.70, nu intru in amanunte, poate am sa descriu la Capitolul Satfindere acest aparat.

Trecand peste partea de montaj, care a fost descrisa mai sus (suport perfect vertical, rigid si bine fixat, bla, bla, bla).
Nu intru in toate detaliile deoarece persoanele care folosesc un astfel de aparat stiu ce inseamna un astfel de reglaj si cum se face el, dar as face niste precizari care nu sunt sigur ca sunt corect intelese de cei care achizitioneaza pt prima data acest aparat sau alt satfinder semi-profesional sau eventual profesional.
Am sa scriu putin despre SPECTRUL aparatului.
Practic "spectrul" este reprezentarea grafica a celor 4 benzi, HL, VL, HH, VH, utilizate de sateliti.
Avantajul spectrului este ca ne putem da seama rapid de prezenta unui satelit iar rotirea antenei in plan vertical sau orizontal permite localizarea frecv purtatoare.
Sa zicem ca vrem sa facem un reglaj pe frecv 12626 H pe Astra 1.

A - Z RUBRICA DIDACTICA S110

In Meniul de Spectru pozitionam linia de marcaj (aceia alba verticala) pe frecv. de 12626 (se poate deplasa stanga dreapta cu ajutorul butoanelor V+ si V- sau mai repede cu 1 si 3 sau 4 si 6 sau chiar 7 si 9)
(daca nu suntem pe plaja de frecv dorita schimbam cu ajutorul F3). Cum spectrul acestui aparat nu este unul super performant eu incerc de fiecare data sa diminuez grafica spectrului pentru a fi mai usor retinuta (Ch+ si Ch-)

A - Z RUBRICA DIDACTICA S210

Unul din principiile de reglaj este sa obtinem vàrfurile curbelor, crestelor (numite si PWR power) cat mai mari sau cat mai inalte daca vreti. Am sa observam ca miscand antena f incet (vertical si orizontal) aceste varfuri de spectru cresc sau scad dupa cum ne apropiem sau ne departam de centrul semnalului, deci de pozitia optima a antenei.
In momentul cand aceste creste sunt la nivelul maxim optinut, ca sa fim siguri ca suntem pe satelitul dorit si nu pe altul daca apasam butonul alb se va afisa o frecventa apoi OK pe ea si se va deschide pe ecran informatiile despre aceasta frecv printre care si satelitul pe care este TPul respectiv, cu programele aferente (un fel de NIT).
Skewul (rotirea stanga/dreapta in axul lui), evental punctul focal al LNBului (deplasarea in fata si in spate, mai ales la cele cu gatul lung ex.Inverto single) se poate regla de aceiasi maniera, dar dupa ce am reglat pozitia antenei. (ATENTIE: nu este valabil pt antenele motorizate unde LNBul trebuie sa fie in pozitie verticala cand antena este indreptata spre Sud)
Lista mea de programe Tv pe Satelit contine in majoritate cate 2 frecv una H si una V pe satelitii uzuali inregistrati intr-o Lista de Favoriti de Reglaj. Cate un spectru din aceste frecvente este inregistrat (in meniul Spectru butonul Albastru - save) in memoria satfinderului si cand vreau sa reglez din nou o antena pot face o comparatie a graficei spectrale inregistrate cu cea noua (tot butonul albastru - Compare)(in exemplu acesta reglajul este bun aproape identic).

A - Z RUBRICA DIDACTICA S310

Totusi satfinderul acesta are alte 2 modalitati de reglaj poate mai usoare si mai la indemana tuturor, reglajul prin Beepul sonor, foarte util (la firmwarele in care functioneaza ca in 1.1.46 nu functiona) si baretele de semnal C/N (aici atentie ca aparatul nu face un refresh bun si puteti avea surpriza ca o valoare optinuta anterior sa ramana blocata pe bareta de Calitate a semnalului, eu ca sa nu am surprize de acest fel, la reglajul fin, cand misc putin antena sau eventual LNBul, opturez cu mana capul LNBului pt o fractiune de secunda in felul acesta oblig aparatul sa faca un refresh, pt ca pleaca de la valoarea zero cu masuratoarea).
Aceste modalitati sunt cu atat mai usoare daca aveti o Lista de favoriti de Reglaj cu cate 1, 2 programe Tv inregistrate pe satelitii uzuali, pt ca atunci nu mai pot apare confuzii la frecventele similare a altor sateliti.

Trebuie sa scriu ca inainte de a incepe reglajul antenei am verificat veridicitatea datelor unghiurilor din Meniu ale satfinderului cu cele ale sitului dishpointer.com pentru mai multi sateliti si rezultatele au fost foarte apropiate, pot spune neglijabile la reglarea corecta a antenei. (trebuie stiut ca pt satelitii de la Est trebuie scazut din cifra afisata de satfinder pentru SKEW LNB, 7.4 ca sa obtinem valoarea reala a inclinarii LNBului, pentru cei de la West nu este cazul se afiseaza valoarea reala).
cu parere de rau, dar din aceste observatii se pot trage concluzii, afisajul valorilor satfinderului dupa calculul efectuat este foarte opac si nu stiu de ce nu a fost scris cu alb pe fondul acela albastru in loc de o alta tenta de albastru care abia se observa cu lupa.
dupa ce am efectuat reglajul concluziile ar fi urmatoarele:
- calculul unghiurilor este corect;
- beepul sonor de reglaj functioneaza foarte bine si abia daca mai trebuie partea de afisaj imagine pentru control C/N.
- in varianta instalata pe satfinderul meu 1.1.70 partea de control imagine este destul de buna, chiar daca nu este foarte receptiva dar pana la urma se poate controla cu ea calitatea semnalului.
- spectrul pe satelit este acceptabil in primul rand pentru a gasii, si apoi pentru a regla fin antena.
concluzia generala este ca nu putem sa afirmam despre acest aparat ca nu isi face datoria de satfinder, mai ales pentru banii dati pe el, dar pentru moment nu putem sa facem niste teste precise (de ordinul de min.0.5-1%) pentru a diferentia calitatea unor componente satelit (LNBuri, DiseqCuri, Switchuri, etc).

as mai scrie putin despre reglajul fin al LNBului (Skew sau rotirea LNBului staga/dreapta, dupa cum reiese din "Calculul unghiurilor" de care aminteam mai sus).
cu ajutorul spectrului putem regla un Skew corect incercand sa eliminam pe cat se poate "purtatoarele polarizarii opuse". ce inseamna asta concret este sa avem un spectru cu varfurile superioare cat mai lungi si vaile inferioare cat mai adanci.
in cele 2 foto atasate vedem clar acest lucru, in prima un LNB bine reglat iar in cea de a doua prost reglat, unde polaritatile opuse (H) practic polueaza polaritatea Vericala ceea ce produce o diminuare a semnalului primit de la transponder si o suprapunere a TPurilor de H si V. evident ca BERul( Bit Error Rate) si MERul sunt rele in cazul acesta.

LNB skew bine reglat:

A - Z RUBRICA DIDACTICA 510

LNB skew prost reglat:

A - Z RUBRICA DIDACTICA 411
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeJoi Feb 18, 2016 12:20 pm

Antena Multi-Satelit cu suport LNB Multibloc

A - Z RUBRICA DIDACTICA Mbk10

Am sa scriu cate ceva despre Antena Multi-Satelit cu sistemul LNB Multibloc.
De la inceput as dorii sa mentionez ca sunt pe piata exista mai multe feluri de suporturi LNB care pot transforma o antena fixa Uni-Satelit intr-una Multi-Satelit (adica 2 la 4 sateliti), dar in acest post voi explica sistemul de prindere al LNBurilor numit Multibloc.
Trebuie stiut ca si acest sistem este de mai multe dimensiuni, diferenta facand-o bara pe care sunt prinse suporturile LNB care poate fi mai scurta (pt 2 sateliti) sau mai lunga (pt 4 sau chiar 5 sateliti).
Am sa abordez azi sistemul cu bara sau eventual sina (cum vreti s-o numiti) pt 4 sateliti de la 1°W la 19.2°E.
As vrea sa precizez ca acest sistem este de regula construit si adaptabil antenelor Triax dar el se potriveste si la altele care au aceleasi dimensiuni a gaurii bratului antenei.
Sistemul pt 2 LNBuri (multibloc 2) este in general cel facut pt Astra-HotBird adica 6° de distanta intre sateliti. Cel pt 3 sateliti (miltibloc 3) are o deschidere de la 3 la 20° iar cel pt 4 sateliti (multibloc 4) are o deschidere de la 3 la 25°(find numit ATD 880)
De regula acest sistem a fost calculat spre a fi folosit pt antene cu diametrul de 85x95 cm dar asta nu inseamna ca nu poate fi utimlizat pt antene cu dimensiuni putin mai mari.
Montajul sistemului nu il mai explic, el este destul de simplu si dupa asamblare trebuie sa arate ca in poza de mai sus.
Am sa trec la Reglarea antenei cu un astfel de suport:
Inutil sa mai amintesc ca pilonul de sustinere al antenei trebuie sa fie perfect verical (pus cu bolobocul sau eventual cu un fir cu plumb) rigid si bine fixat incat vantul sa nu poata misca ansamblul antenei.
As spune ca in cazul unor astfel de antene un Aparat de masura al semnalului ar facilita mult munca de reglarea a antenei dar in cazul cand nu il avem putem incerca si un reglaj mai empiric.
Pentru inceput trebuie sa calculam media elevatiei antenei fata de cei 4 sateliti doriti (in exemplul nostru 1°W; 13°E; 16°E si 19.2°E, asta cu LNBuri ALPS ca in imaginea de mai jos, deoarece cu LNBuri cu gat normal NU putem avea 3x3°) si pt aceasta folosim programul de calcul de AICI pt locatia Bucuresti, si vom optine o medie, dupa ce am vazut cele 4 elevatii ai celor 4 sateliti de 34.48°.
Dupa cum scriam intr-un post mai sus acolo unde aratam "reglajul antenei dupa soare", antenele Triax au un unghi Offset al lor de 26° deci practic unghiul real de offset al antenei trebuie sa fie de 34.48-26=8.48° fata de orizontala (asta inseamna f putin inclinata spre spate fata de perpendiculara pe sol). Reglati aceasta elevatie in mare si plasati antena pe stalp in asa fel incat sa o puteti rotii stanga/dreapta.
La antenele Triax sunt niste gradatii numerotate pe spatele antenei care servesc la reglajul Elevatiei, ele tin cont de unghiul offset al antenei deci pe acele gradatii semnul trebuie sa corespunda la 34.48° si nu la 8° cum aminteam mai sus, dar cand este pusa la 34° ea va avea un unghi de 8° fata de perpendiculara pe sol.
Daca observati bine linia verde din programul de calcul amintit mai sus, pentru cei 4 sateliti veti vedea ca este spre stanga fata de Sud, care Sud corespunde pt locatia Bucuresti pt satelitul 25.5°E si daca ne luam dupa soare este la ora 12.33 si nu la 12.00 cum s-ar crede.
Deci daca facem o medie a satelitilor doriti ar insemna ca satelitul din mijloc trebuie sa fie cam pe la 9°E. Cu suportul original (1 LNB) intai reglam antena pe satelitul 9°E chiar daca acesta nu ne trebuie. Pt aceasta folositi programul amintit mai sus si faceti reglajul (cu aparatul de masura sau dupa soare, ora exacta find 13.52 sau cu ajutorul receptorului/tv pornite de ex. pe frecventa libera 12092H 27500 Tv5 Monde sau 12034V 27500 TF1 Suisse, urmarind barele de semnal din Meniul Receptorului si apoi scanand frecv respectiva si avand imaginea corespunzatoare)
Reglajul trebuie facut si in planul Elevatiei dupa ce ati prins semnalul pt o mai buna calitate. Informatiile din postul reglarii antenei dupa soare sunt foarte folositoare si in cazul acestui reglaj.
Dupa ce am facut acest reglaj si am strans definitiv suruburile de fixare a antenei scoatem suportul Uni-LNB si bagam suportul Multibloc pentru cele 4 LNBuri.
Acesta va avea in dreapta fata de bratul din mijloc, cum privim din fata antenei 1 suport LNB (pt satelitul 1°W) si in stanga bratului 3 suporti LNB (13, 16, 19).
Cu LNBul bagat in suportul din dreapta (cel pt Thor) si receptorul pus pe o frecventa libera (de ex. 12456V 28000 RTV sau 12207H 30000 Thor 7) miscati suportul cu LNBul pe sina pana aveti semnal maxim, deasemeni dupa cum vedeti exista si un surub de reglaj care permite sinei cu LNBuri sa se miste inspre SUS sau JOS si incercati sa castigati din puterea semnalului si miscand bara de semnal in sus sau jos. (vezi poza mai jos)
Cand ati reusit sa aveti semnal maxim strangeti definitiv si acest surub al sinei LNBurilor.
Tot in acest fel incepeti reglajul celor trei sateliti cu suporturile lor aferente din partea staaanga a bratului antenei pana cand aveti si cele 3 LNBuri reglate pe satelitii respectivi.
Schema de reglaj a ansamblului LNBuri, DiSEqC (care trebuie fixat pe undeva prin spatele antenei sau pe pilonul de sustinere a ei) si Receptor o puteti vedea din poza de mai jos (cu deosebirea ca aceasta are 4 sateliti diferiti fata de exemplul dat mai sus, dar principiul de reglaj este acelasi).

A - Z RUBRICA DIDACTICA Schm10

Reglaj inspre sus sau jos a sinei LNBurilor:

A - Z RUBRICA DIDACTICA 310

Pozitia satelitilor si pozitia LNBurilor antenei:

A - Z RUBRICA DIDACTICA 110

A - Z RUBRICA DIDACTICA 1ant10

Cum putem calcula distanta dintre LNBuri la o antena offset multi-satelit vedem din poza de mai jos:

A - Z RUBRICA DIDACTICA 2a5npyu


Ultima editare efectuata de catre antenutze in Vin Iun 03, 2016 5:04 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeMar Mar 08, 2016 6:52 pm

Metoda de reglaj antena satelit cu ajutorul unui receptor
prezint in acest video 2 metode de reglaj a unei antene satelit cu ajutorul optiunilor din Meniul unui decodor XEOBOX.
As mentiona ca sunt si alte tipuri de receptoare care au in meniul lor astfel de optiuni care ajuta la reglajul antenelor.
Prima metoda, cea convntionala care se poate executa cu majoritatea receptoarelor, chiar daca nu ofera aceleasi posibilitati in Meniu ca acesta si este cu ajutorul barelor de semnal si al bipului sonor. Din Meniu, la reglajul antenei alegem satelitul dorit si frecventa pe care vom face reglajul, apoi la acest receptor avem posibilitatea sa facem barele de semnal mai vizibile apasand butonul albastru si dupa cum observam avem in acest fel si posibilitatea de a activa bipul sonor cu ajutorul butonuilui ROSU.
Miscam antena pe suport spre stanga sau dreapta ceea ce inseamna azimutul antenei si apoi spre sus sau jos pana obtinem semnal maxim pe barele de semnal dar si un bip sonor cel mai puternic, pozitie in care putem strange suruburile de fixare ale antenei. mai putem face un reglaj fin miscand LNBul in axul sau spre stanga sau dreapta si urmarind marirea semnalului pe acele bare de semnal.
a doua metoda este cea numita Easy Find, metoda de care am mai scris si se poate citii mai sus pe sit, tot din Meniu la cautare canale activam aceasta functionalitate cu ajutorul butonului verde al telecomenzii apoi confirmam comanda aceasta cu DA. Pentru aceasta metoda trebuie folosit un LNB special Easy Find echipat cu un LED cu trei culori pe partea superioara. Dupa ce am confirmat comanda receptorul va lucra cu LNBul Easy Find in asa fel incat va seziza cand este pozitionat exact pe frecventa satelitului dorit si se va aprinde ledul de culoare VERDE. pentru acest reglaj avantajul este ca decodorul nu trebuie sa fie situat langa antena ca in primul caz ci poate ramane pe pozitia sa din casa iar reglajul se va face doar cu ajutorul culorilor LNBului Easy Find, dupa care montam LNBul normal care va ramane pe instalatia respectiva.
Intrun video urmator (cand timpul o va permite) am sa arat cum se fac practic aceasta operatiuni pe teren.


In acest video vedem partea practica a instalarii antenei cu ajutorul celor 2 metode amintite in primul video.
Normal ar fi trebuit sa reglez initial elevatia antenei cu ajutorul gradatiilor de pe suportul din spatele antenei, dar nu am facut-o pentru a vedea ca se poate regla si fara aceasta operatiune.
Evident timpul de montaj este cu putin mai mare, dar dupa cum vedeti din video chiar si asa nu a duat foarte mult pana am optinut semnalul maxim pe satelitul dorit.
pentru partea a doua de montaj cu ajutorul functionalitatii Easy Find, vedeti descrierea completa intr-un articol mai sus.
As vrea sa mai specific ca aceste sisteme de montaj sunt solutii de compromis atunci cand nu dispunem de un aparat de masura profesional.

Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeLun Mar 21, 2016 1:38 pm

2 Motoare pentru rotirea unei antene

A - Z RUBRICA DIDACTICA A610

Dupa cum se stie pentru receptionarea mai multor sateliti una din posibilitati este amplasarea unui motor HH (horizon to horizon) la o antena.
Acest sistem motorizat face ca antena sa urmareasca un arc imaginar pe cer unde se afla satelitii geostationari, dar reglajul antenei motorizate ia ceva timp mai ales persoanelor fara experienta, ca sa nu mai vorbim de erorile care intervin sau de faptul ca la prima rafala de vant mai puternica antena se dezaxeaza si odata cu aceasta problemele de receptie care apar.
Pentru aceasta una din solutii ar fi plasarea a 2 motoare unul pentru rotirea antenei in plan orizontal, stanga/dreapta (azimutul) si celalalt in plan vertical, sus/jos (elevatia).
Motoarele sunt prinse pe suport dupa cum se vede in poza de mai sus.
Trebuie deasemeni folosit un LNB TWIN unde de la o iesire a LNBului se merge la Motorul 1 iar de la cealalta la Motorul 2. Receptorul se leaga la motoare cu ajutorul unui DiSEqC 1x2 (evident ca receptorul trebuie sa aiba in Meniu protocolul 1.2 dar asta majoritatea STBurilor o au).
INSTALAREA:
Dupa ce aflam Lat si Long locului de amplasare a antenei (vezi Program_calcul_WaveFrontier de pe sit si atunci cand dati clik pe locul de amplasare a antenei de pe harta mai jos vor fi scrise aceste date) si cunoastem si declinatia motorului (unghiul de inclinare pe verticala), reglajul motorului 1 (primul de langa antena) il facem cum am explicat la "Instalarea unei Antene Motorizate" de la RUBRICA DIDACTICA.
Motorul 2 este fixat pe stalp in pozitie verticala si pe pozitia 0, dupa cum se vede in poza de mai jos:

A - Z RUBRICA DIDACTICA A210

In receptor la DiSEqC 1 (sau A) se comanda Motorul 1 si la DiSEqC 2 (sau B) se comanda Motorul 2, apoi trebuie inregistrata pozitia fiecarui satelit in primul rand pt Mot.1 si apoi pt Mot.2, astfel Mot.1 inrgistreaza pozitia Est/Vest a satelitului respectiv iar Mot.2 inregistreaza elevatia satelitului respectiv (cu ajutorul telecomandei si a reglajului fin pana se optine semnal maxim pe barele de semnal, apoi SAVE).
Schema de principiu mai jos:

A - Z RUBRICA DIDACTICA Schema10
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeJoi Noi 10, 2016 12:03 pm

ANTENA FIXA(E) plus ANTENA CU MOTOR IMPREUNA cum?

Vazand o intrebare de pe un Forum satelit unde raspunsurile ori erau contradictorii ori incomplete m-am hotarat sa scriu cate ceva despre acest aspect si anume: Cum combinam o antena fixa (sau mai multe) cu o antena motorizata pentru acelasi receptor (sau pt mai multe).
Principiul este simplu, un switch DiseqC poate combina o fixa si o motorizata, DAR, pt ca exsta intotdeauna un dar, nu toate DiseqCurile suporta curentul trimis de receptor spre motor si evident se pot prajii. De aceia este indicat sa trimitem direct din receptor curentul pt motor prin cablul coax si apoi de la motor spre Output la DiseqC.
Dar mai bine un desen care arata schema legaturilor acestui principiu:
 
A - Z RUBRICA DIDACTICA Schema10

Acum la Receptor configuratia de reglaj este astfel:
Satelitul antenei fixe 1 pe portul DiseqC 1.0 = 1 sau AA
Satelitii antenei motorizate 2 pe portul DiseqC 1.2 sau USALS + DiseqC 1.0 portul 2 sau AB
Satelitul antenei fixe 3 pe portul DiseqC 1.0 = 3 sau BA
Satelitul antenei fixe 4 pe portul DiseqC 1.0 = 4 sau BB

Pentru un receptor cu 2 tunere (PVR) trebuiesc 3 LNBuri Twin, 2 DiseqCuri 1x4 si 2 cabluri coax primul spre motor ca in schema de mai sus si al 2lea spre Output la DiseqC 2, atat ca la DiseqC nr.2 portul 2 ramane liber.
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitimeJoi Ian 03, 2019 10:38 am

am mutat subiectul tau AICI si iti voi raspunde acolo ca sa fie mai structurat forumul.
Sus In jos
Continut sponsorizat





A - Z RUBRICA DIDACTICA Empty
MesajSubiect: Re: A - Z RUBRICA DIDACTICA   A - Z RUBRICA DIDACTICA Icon_minitime

Sus In jos
 
A - Z RUBRICA DIDACTICA
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
SATELITUL :: SATELIT :: SAT 4 ALL-
Mergi direct la: