SATELITUL
Bun Venit!
Intrebarile sau cunostintele dumneavoastra pot conduce la buna functionare a Forumului, prin urmare va rugam sa ni le transmiteti!
Multumim.
SATELITUL
Bun Venit!
Intrebarile sau cunostintele dumneavoastra pot conduce la buna functionare a Forumului, prin urmare va rugam sa ni le transmiteti!
Multumim.
SATELITUL
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Sat 4 All & All 4 Sat - Sit didactic necomercial
 
AcasaPortalForumÎnregistrareConectare

 

 AMPLIFICATORUL SATELIT DE LINIE

In jos 
AutorMesaj
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 828
Data de inscriere : 01/02/2016

AMPLIFICATORUL SATELIT DE LINIE Empty
MesajSubiect: AMPLIFICATORUL SATELIT DE LINIE   AMPLIFICATORUL SATELIT DE LINIE Icon_minitimeVin Feb 19, 2016 5:45 pm

AMPLIFICATORUL SATELIT DE LINIE 111

La fel ca si la intrebarea "care-i cel mai bun LNB ?" si in cazul unui Amplificator de linie, satelit, raspunsul ar putea fi: "o antena mai mare", care ar marii puterea semnalului venit de la satelit si in acelasi timp ar evita tot felul de probleme pe care le vom descoperii in randurile de mai jos.
Dar ca sa incepem cu inceputul trebuie stiut ca sunt diferite feluri de Amplificatoare de semnal satelit, de la cele simple precum cel din prima poza, la cele cu reglarea castigului semnalului (cele mai recomandate), sau la cele combinate si aflate in Multiswitch-uri sau alte componente pt instalatiile satelit.
Abordez acest subiect deoarece pentru cei fara o suficienta experienta in domeniul satelit, prima idee care le vine atunci cand semnalul NU este acceptabil, ar fi sa monteze un amplificator de semnal.
In practica lucrurile nu stau chiar asa, trebuie vazut daca acest amplificator poate ajuta practic marirea semnalului sau din contra il inrautateste, dar acest lucru se poate vedea dupa ce s-au cheltuit niste bani pe aceasta piesa.
Nici nu se pune problema plasarii unui Amplificator daca Lungimea cablului de coborare nu este f mare si este cauza diminuarii semnalului, deoarece daca nu este cazul atunci trebuie vazut exact care este aceasta cauza si in acelasi timp inlaturata, dar nu neaparat plasarea unui Amplificator care NU ar rezolva problema.
Deci daca cablul coax de coborare este sub 50m nu putem vorbii de plasarea unui amplificator daca:
- reglajul antenei este perfect si diametrul antenei suficient, adica daca castigul antenei inmultit cu castigul LNBului este suficient pt obtinerea unei amplitudini a semnalului intre valorile de 47 la 77 dBµV;
- daca tunerul receptorului folosit este in limita normelor acceptabile.
Daca unul din cele 3 elemente de mai sus sunt la limita atunci receptia NU este egala de la un capat la altul al benzii sau eventual nu este aceiasi in functie de satelit.
In aceasta situatie un Amplificator de linie poate fi plasat. Normal dinamica unui circuit de intrare al unui receptor este cam de ordinul a 30dB (ceea ce inseamna cam 47 - 77 dBµV).
Daca pierderile respective generate de cablu pot fi compensate de Ampli si in acelasi timp pot ramane in limitele acceptate de acesta atunci un Ampli de 15-20dB poate fi o solutie.
Am auzit de nenumarate ori ca un Ampli nu este bun pt ca in acelasi timp el amplifica si zgomotul nu numai semnalul, adevarat dar nu in totalitate corect deoarece aceasta amplificare este neglijabila.
De exemplu la o instalatie unde avem:
- un LNB cu factor de zgomot de 0.1 dB;
- castigul de conversie a LNBului de 65 dB;
- pierderilee pe cablu de 10 dB;
- castigul ampli video de 15dB;
- factor de zgomot al ampli video 10 dB (rau)
Factorul de zgomot rezultat este egal cu 0.1001 dB deci 0.1 dB iar fara ampli este de 0.100015 dB deci tot 0.1 dB.
In concluzie amplificatorul NU schimba cu nimic factorul de zgomot global dar permite reajustarea nivelului de semnal (daca este necesar) la intrarea in decodor. (fara sa fie prea mare pt ca atunci apare saturarea la nivelul receptorului si evident semnal zero)
De aceia am precizat ca un Amplificator cu posibilitatea de reglaj este cel mai indicat, deoarece cele fara aceasta posibilitate amplifica semnalul cu o putere fixa care in unele cazuri poate fi prea mare si ar cauza saturarea sau distorsiuni la nivelul receptorului.
In concluzie un Ampli de linie poate compensa o lungime mare de cablu sau un tuner mai putin sensibil al unui receptor si el va corecta nivelul semnalului dar in niciun caz raportul semnal/zgomot.
Pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile trebuie stiut ca:
- nivelul maxim este 7.07 mV (77 dBµV) = 7079 µV
- nivelul minim este 223 µV (47 dBµV)
daca se amplifica nivelul minim cu 10 dB (cu ajutorul amplificatorului) rezulta 707.9 µV adica 57 dBµV
diferenta dintre 707.9 µV si nivelul maxim este de 20xlog(707.9:7079)=20xlog(0.1)= -20dB ceea ce inseamna ca suntem cu 20dB mai putin fata de nivelul de saturatie al decodorului (in teorie).
( a NU se confunda dB 10xlog(P1:P2) sau 20xlog(V1:V2) (unde P=puterea si V= tensiunea) cu dBm 10xlog(P:1mW) (raportul puterii la 1 mW) si dBµV 20xlog(V:1µV) (raportul tensiunii la 1µV)
As mai spune ca numai un Analizor de Spectru performant poate reda masuratorile corecte in dB.
Mai trebuie vazut si daca tipul amplificatorului ales lasa sa treaca spre LNB polarizarile respective... ca de nu atunci riscul este sa amplifice numai pe cele H iar pt cele V semnalul sa fie zero sau invers.

Amplificatoare reglabile:

AMPLIFICATORUL SATELIT DE LINIE 210

CONCLUZIE:
Folosirea unui amplificator satelit de linie este "solutia ultima" in cazul in care acesta este intradevar necesar.
Sus In jos
 
AMPLIFICATORUL SATELIT DE LINIE
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
SATELITUL :: SATELIT :: SAT 4 ALL-
Mergi direct la: