SATELITUL
Bun Venit!
Intrebarile sau cunostintele dumneavoastra pot conduce la buna functionare a Forumului, prin urmare va rugam sa ni le transmiteti!
Multumim.
SATELITUL
Bun Venit!
Intrebarile sau cunostintele dumneavoastra pot conduce la buna functionare a Forumului, prin urmare va rugam sa ni le transmiteti!
Multumim.
SATELITUL
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Sat 4 All & All 4 Sat - Sit didactic necomercial
 
AcasaPortalForumUltimele imaginiÎnregistrareConectare

 

 Impamantarea instalatiei de antena satelit

In jos 
AutorMesaj
antenutze
Admin
antenutze


Mesaje : 835
Data de inscriere : 01/02/2016

Impamantarea instalatiei de antena satelit Empty
MesajSubiect: Impamantarea instalatiei de antena satelit   Impamantarea instalatiei de antena satelit Icon_minitimeSam Mar 12, 2016 8:49 pm

Traznetul, acest fenomen natural al descarcarilor electrice atmosferice poate face multe stricaciuni unei instalatii de antena satelit sau antena terestra, fapt pentru care este recomandat protejarea aceste instalatii prin racordarea ei la pamant (impamantare).
De la inceput as vrea sa spun ca miracole nu se pot face in acest sens si daca traznetul care contine curenti de sute de KiloAmperi si tensiuni ajungand pana la milioane de volti cu temperaturi generate de ordinul a 30.000°C, se produce aproape de antenele voastre, nu stiu ce protectii ar mai putea salva ceva din aceste instalatii.
Cu toate astea este bine de protejat instalatiile de antene exterioare, pilonii si suportii metalici ai acestora dar si cablurile de conectie care le leaga de aparatura electronica.
In cazul unor instalatii profesionale aceasta protectie se face in baza unei "analize de risc" si a unei "evaluari" foarte riguroase facute de expertii din domeniu in functie de obligatiunile legale, dar eu am sa ma refer strict la partea de risc si protectie a unei instalatii private.
Trebuie stiut ca protejarea antenelor se face contra:
- traznetului (direct sau invecinat);
- evacuarii electricitatii statice din cabluri si echipamente.
Aceasta operatiune se executa cu ajutorul unei tije, "electrod de impamantare" care trebuie batuta in pamant in apropierea instalatiei de antena.
Aici trebuie tinut cont de "rezistivitatea solului" unde este batuta aceasta tije deoarece nu toate solurile au aceiasi rezistenta.
In România norma ar fi cam 4 Ohmi dar cu cat este mai mica valoarea cu atat este mai bine.
De la acest electrod de impamantare se leaga cu ajutorul unui cablu de cupru (de preferinta spiralat sau plat multifilar) de minimum 6mm² (eu as prefera sa fie de 16mm²) pilonul, stalpul, sau suportul antenei, inclusiv antena respectiva dar si sistemul de protectie al cablului coax sau eventual DiSEqCul, Multiswitchul sau ce alte componente metalice mai aveti.
O schema despre aceasta impamantare vedeti in poza de mai jos, unde cablul coax este legat la pamant prin intermediul piesei respective care mai are in plus si un "protector de supratensiune" (surge protector) pt cablu coax satelit.

Impamantarea instalatiei de antena satelit Schimp10

Ca sa fie treaba si mai buna ar trebui montat in tabloul electric al casei si un "eclator de protectie":

Impamantarea instalatiei de antena satelit Paras10

Daca instalatia are mai multe cabluri coax atunci trebuie protejate asa:

Impamantarea instalatiei de antena satelit Para10
Sus In jos
 
Impamantarea instalatiei de antena satelit
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» PROGRAM DE CALCUL SATELIT ANTENA FIXA si dupa SOARE
» AMPLIFICATORUL SATELIT DE LINIE
» ANTENE SATELIT OFFSET
» WaveFrontier - antena toroidala
» PROGRAM DE CALCUL ANTENA WAVEFRONTIER

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
SATELITUL :: SATELIT :: SAT 4 ALL-
Mergi direct la: