SATELITUL
Bun Venit!
Intrebarile sau cunostintele dumneavoastra pot conduce la buna functionare a Forumului, prin urmare va rugam sa ni le transmiteti!
Multumim.


Sat 4 All & All 4 Sat - Sit didactic necomercial
 
AcasaPortalForumInregistrareConectare

Distribuiţi
 

 ANTENE SATELIT OFFSET

In jos 
AutorMesaj
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeJoi Feb 11, 2016 4:25 pm

Antena Satelit
ANTENE SATELIT OFFSET An10  La fel ca si celelalte componente ale instalatiei satelit, Antena are un rol determinant in receptionarea optima a programelor satelit.
Practic Antena concentreaza semnalul venit de la satelit, care dupa ce a avut de parcurs in jur de 36.000 Km si a slabit cam 200dB fata de cel emis, intr-un punct "focar" de unde este reflectat spre LNB.
Fascicolul de Unde venite dinspre satelit se dirijeaza pe o axa paralela de receptie, satelit/loc de receptie, care se poate fi acelasi unghi cu cel al antenelor Prima Focus (cele cu LNBul pe mijlocul antenei) care sunt indreptate exact spre satelitul respectiv.
Celelalte antene care in majoritate sunt folosite de noi si numite OFFSET au axa de care aminteam mai jos si "focarul" este decalat, nu mai este pe centrul antenei, ceea ce face ca pozitia lor sa fie mai spre verticala, un lucru bun deoarece favorizeaza scurgerea apei de pe antena.
Dimensiunea, Castigul si deschiderea antenei
Aceste 3 elemente sunt proportional legate intre ele, cu cat diametrul antenei este mai mare cu atat castigul ei este mai important dar cu cat ea este mai mare cu atat deschiderea acesteia va fi mai mica.
Deschiderea, practic este unghiul cu care trebuie inclinata antena ca sa capteze numai o jumatate din puterea semnalului primit atunci cand ea este perfect reglata (este vorba de o atenuare de 3dB).
In practica, unghiul de deschidere incepe de la 2.9° pentru o antena de 60cm si ajunge la 1.5° la una de 120cm, unghiul find redus la jumatate pentru o dimensiune dubla de antena.
Asta inseamna ca pentru o antena de talie mare reglajul trebuie sa fie mult mai precis si riguros decat in cazul unei antene de dimensiuni mici, tocmai din cauza tolerantei acestui unghi mai mic.
Mai jos avem un Tabel din care se poate vedea castigurile fata de dimensiunea antenelor, dar trebuie stiut ca acest castig creste odata cu frecventele mai mari si nu depinde numai de talia antenei dar si de randamentul sau.
De obicei multi fabricanti sau eventual vanzatori au tendinta de a scrie in documentatia tehnica a antenei, castigul de pe frecventa mare 12.75 GHz, tocmai pentru ca antena sa para ca are un castig mai bun.
Ca exemplu la o antena de 80cm, castigul la 12.625 GHz este de 38.2 dB dar el scade la 37.1 dB pentru 11.325 GHz, ceea ce inseamna cam 20% mai putin...

ANTENE SATELIT OFFSET Tabel10

Ce diametru de antena trebuie ales ?

In primul rand diametrul unei antene depinde de Locul de amplasare a ei, si de Satelitul (ii) pe care doriti sa-l receptionati, plecand de la ideia ca si LNBul trebuie sa fie de buna calitate.
Trebuie stiut ca fiecare satelit are o Zona de acoperire pe care o puteti descoperii de exemplu pe situl Lyngsat AICI de unde vedeti in functie de locatia de amplasare si satelitul respectiv, EIRP (Effective Isotropic Radiated Power in engleza) sau PIRE (Puissance isotrope rayonnée effective in franceza) si dimensiunea respectiva a antenei
(ca sa descriu putin, acest EIRP este valoarea relativa a emisiei satelit receptionata la sol. Ea rezulta din puterea emitatorului si din castigul antenei de emisie). Se masoara in dBW (decibeliwati) si cu cat este mai mare cu atat receptia este mai buna)

Ca sa intelegem am sa iau ca exemplu satelitul Thor (pt frecv DIGI) pt zona de amplasare in România pt cele 3 spoturi:

ANTENE SATELIT OFFSET Zona10

ANTENE SATELIT OFFSET Z210

ANTENE SATELIT OFFSET Z310

Din tabelele acestor spoturi vedem ca practic antena ar trebui sa aiba o dimensiune mica dar asta-i teoria deoarece in practica intervin mai multi factori care determina dimensiunea corecta a antenei.
Dintre acestia as amintii castigul LNBului, conditiile meteorologice nefavorabile, calitatea componentelor anexa ale instalatiei satelit (cablul mai ales lungimea lui, conectii, diseqc, splitters, etc) dar si sensibiliatea tunerului receptorului, etc.
Aici as mai adauga si semnalul mai slab pe anumite frecvente, unele in HD, din varii motive pe care nu le mai descriu acum.
De aceia este recomandat alegerea unei antene mai mari in diametru (acolo unde este posibil) pentru a inlatura toate aceste aspecte negative care pot diminua receptia optimala a programelor.

ATENTIE la antenele Multi-satelit
Deoarece acoperirea zonelor nu corespunde in mod egal pentru toti satelitii trebuie ales diametrul antenei in functie de media EIRP a acestora, dar si de data asta o antena mai mare in diametru nu và va da batai de cap.

Pentru reglarea unei astfel de antene vezi program de calcul AICI dar si la Rubrica Didactica de la A la Z diferitele posibilitati de reglaj a unei antene.


Ultima editare efectuata de catre antenutze in Mier Iul 27, 2016 11:34 am, editata de 2 ori
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeDum Feb 21, 2016 12:53 pm

TEST ANTENA SATELIT DIMENSIUNI: 70 - 80 - 85 cm

NOTA Testul a fost efectuat cu acelasi aparat de masura, acelasi LNB, din aceiasi pozitie geografica, la aceiasi ora a zilei pe timp insorit.
MER (modulation error ratio) este masuratoarea cea mai precisa a performantei unui transmisii digitale masurate in decibeli intr-un sistem de comunicatii (satelit in cazul nostru). [MER(dB)= 10log10(P semnal/P erori)]


Dupa cum se vede din poza de mai jos calitatea semnalului creste odata cu dimensiunile mai mari ale antenei de maniera progresiva.

ANTENE SATELIT OFFSET Domla9
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeMar Mar 08, 2016 8:52 pm

Tabel EIRP, castig, antene satelit

ANTENE SATELIT OFFSET 2w6aznn
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeLun Apr 18, 2016 1:32 pm

GRADATII DE REGLAJ ELEVATIE ANTENA OFFSET

Dupa cum se stie la antenele satelit offset se folosesc diferite modalitati de gradatii pentru reglajul ELEVATIEI, care difera de la un fabricant la altul sau de la o antena la alta.
Daca pentru cei experimentati acest lucru este o chestie banala, pentru incepatori el poate fi o sursa de probleme in reglajul elevatiei unei antene, fapt pentru care am sa scriu cateva randuri despre acest aspect.
Unul din cazurile intalnite la antenele "NO NAME" adica cele care nu sunt de marca este lipsa gradatiilor de pe sistemul de reglaj al elevatiei, eventual lipsa cifrelor care sa indice gradele respective si in acest caz singura modalitate de pre-reglaj a antenei este folosirea unui inclinometru sau raportor pentru a fixa provizoriu elevatia antenei.
Dupa fixarea definitiva a AZIMUTULUI se va efectua un reglaj fin al elevatiei cu ajutorul unui aparat de masura semnal sau eventual cu ajutorul barelor de semnal din meniul decodorului, evident racordat la un Tv (ecran), pentru o elevatie corecta si definitiva.
Al doilea caz intalnit in practica este cel al antenelor care au gradatiile normale adica de la 0° la aproximativ 50°, unde Elevatia initiala dupa ce se calculeaza cu ajutorul programului de AICI in functie de satelitul dorit si locatia de amplasare a antenei se regleaza cu ajutorul gradatiilor dupa cum se vede in poza de mai jos:

ANTENE SATELIT OFFSET Elev10

Alta posibilitate intalnita destul de des la unele antene offset este cea din imaginea de mai jos unde fabricantul a prevazut un sistem gradatii a elevatiei pentru mai multe dimensiuni de antene.
Dupa cum se vede din imaginea de mai jos trebuie folosita acea gradatie care corespunde dimensiunii antenei voastre (65, 80, sau 85-100cm) si se regleaza dupa aceiasi metoda mentionata mai sus.

ANTENE SATELIT OFFSET Elev110

Un alt caz este cel al antenelor cu gradatii "decalate", unde trebuie tinut cont de "unghiul offset" al antenei respective.
Aceste antene, in general de marca, la care fabricantii noteaza in specificatiile tehnice "Unghiul Offset" al antenelor respective, elevatia se regleaza adunand/scazand "unghiul offset" cu diferenta pana la "Elevatia" gasita prin metoda explicata mai sus.
De exemplu pentru o elevatie de 37.5° care corespunde unui anume satelit pentru locatia unde trebuie montata antena si o antena a carei "unghi offset" este de 25° (scris in documentatia tehnica a antenei furnizata de fabricat), diferenta este 37.5-25 = 12.5 deci antena se regleaza provizoriu la 12.5°, dupa cum se vede din poza de mai jos:

ANTENE SATELIT OFFSET Elev210

La threadul RUBRICA_DIDACTICA la articolul despre "Instalarea antenei dupa soare" aveti unele exemple de reglaj a "Elevatiei" prin diferite metode.

Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeLun Mai 30, 2016 10:43 am

Inca 2 exemple de unde vedem castigul real al unei antene Triax de 110cm fata de una de 65cm pe satelitul Thor 0.8°W canalul U tv plasate pe acelasi suport cu acelasi LNB in aceiasi zi la aceiasi ora ( poate 5 min de decalaj dar asta nu schimba cu nimic datele problemei):

ANTENE SATELIT OFFSET Juet4y

ANTENE SATELIT OFFSET 9u4xhi
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Antena MAXIMUM Multifocus T85/E85   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeMar Iul 26, 2016 8:08 pm

O antena multisatelit multifeed offset cu o calitate destul de buna facuta din tabla galvanizata protejata de o vopsea poliesterica gri, cu o greutate de 14.3 Kg, livrata cu 5 suporturi LNB care pot avea o deschidere de aprox.48°, cu dimensiunile de 71x91cm si un castig de 38.7dB (la 0° si 12.5Ghz).
Lucrul care imi place in afara aspectului ingrijit al pieselor de asamblare este si skewul antenei adica un reglaj pe orizontala la fel ca la antenele WaveFrontier.
Mai jos un test pe 4 sateliti cu valorile semnalului/calitatii obtinut pe aceasta antena:

ANTENE SATELIT OFFSET 2r2aqgo

ANTENE SATELIT OFFSET 4g3f9g
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeMier Iul 27, 2016 11:40 am

WAVEFRONTIER T55

Sora mai mica a WaveFrontier cu dimensiunea de 53.2x66.8cm si greutatea de 6.7Kg, facuta din tabla galvanizata acoperita cu vopsea poliesterica gri sau alba, cu o acoperire de 40° si posibilitatea de instalare a 8 suporturi LNB (4.5° min intre suportii LNB dar se poate si 4° exemplul meu 1W si 5W cu o foarte mica pierdere), cu un castig pe centru de 35.7dB la 12.5 Ghz.
Pilonul de prindere trebuie sa fie de 4cm.
In imaginile de mai jos cateva date de semnal/calitate pe 4 sateliti mai uzuali:

ANTENE SATELIT OFFSET 2i27oub

ANTENE SATELIT OFFSET 30sho2b

CONCLUZIE:
Aceasta antena este buna acolo unde semnalul pentru satelitii doriti este puternic si chiar daca este o antena mai speciala sa nu va asteptati la miracole, defapt este +- acelasi semnal ca la un offset fix de 60cm, evident cu posibilitatea de a avea mai multi sateliti.
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeMar Aug 09, 2016 3:56 pm

La fel ca si alte obiecte de folosinta si o antena trebuie intretinuta din cand in cand deoarece conditiile vremii la care este expusa uneori isi lasa amprenta asupra componentelor acesteia.
Pentru asta profitand de faptul ca mai aveam un WaveFrontier T-90 am plasat-o, am schimbat LNBurile si fisele, i-am facut si impamantarea iar cealalta veche am dat-o jos.
Cateva poze cu noua antena pe care am fixat-o in asa fel in cat sa fie foarte accesibila pentru eventuale schimbari, reglaje, intretineri, etc.:

ANTENE SATELIT OFFSET Wf110
ANTENE SATELIT OFFSET Wf510
ANTENE SATELIT OFFSET Wf310
ANTENE SATELIT OFFSET Wf210

ANTENE SATELIT OFFSET 2ev3oyt
ANTENE SATELIT OFFSET Wf410
Dupa cum se vede din ultima poza, impamantarea, foarte importanta pentru a evita unele probleme datorate fulgerelor. (vezi instalatie de impamantare AICI
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeDum Oct 29, 2017 10:21 am

si o instalatie multi-satelit particulara care ma facut si pe mine sa visez aici: http://dl.dvbs.org/Tele%20Audiovision/Hall%20Of%20Fame/dxer-danielrank.pdf
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeMier Noi 22, 2017 4:45 pm

Dupa cum aratam o instalatie de antena in pdful de mai sus a lui Daniel, m-am hotarat sa-mi fac si eu conectica instalatiei mele si dupa ceva munca am reusit sa o termin.
Este foarte adevarat ca nici ce a facut Daniel nici ce am facut eu nu poate fi o referinta pentru alti utilizatori deoarece fiecare are nevoile sale in materie de instalatii satelit dar poate fi un exemplu pentru acei care doresc sa-si faca ceva asemanator.
Deci rezultatul final arata ca in pozele de mai jos:

ANTENELE

ANTENE SATELIT OFFSET A410

ANTENE SATELIT OFFSET A310

MOTOR

ANTENE SATELIT OFFSET Mo10

ANTENE SATELIT OFFSET M10

TABLOU

ANTENE SATELIT OFFSET T110

ANTENE SATELIT OFFSET T210

ANTENE SATELIT OFFSET T310

ANTENE SATELIT OFFSET T410

ANTENE SATELIT OFFSET T510

ANTENE SATELIT OFFSET T610


SCHEMELE

ANTENE SATELIT OFFSET Unifil11

ANTENE SATELIT OFFSET Unifil10

Acum imi raman de facut legaturile dintre cablurile de antena si tablou dar cred ca asta pe la primavara cand se va incalzii vremea...
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeJoi Feb 15, 2018 5:40 pm

ANTENE SATELIT OFFSET Img_2010

am reusit sa fac rost de antena Cahors Big-Bisat (91x71cm) si cand timpul o va permite am sa incep testele cu ea. ma intereseaza care este diferenta intre ea si o fixa de 90cm dar mai cu seama o comparatie cu Wave Frontier T90, pe toata bareta de LNBuri si satelitii pe care ii am pe toroidala, dar pt asta trebuie sa astept primavara...
in principiu fabricantul da un caastig de 36dBi constant pe toata bara de LNBuri. Capacitatea multisatelit este de 8 LNBuri +- 20° orbital si distanta minima intre LNBuri de 2.4°, greutatea 8.5Kg.
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeVin Feb 23, 2018 3:41 pm

Azi pe un soare cu dinti care nu ma lasat sa stau prea mult pe afara am facut primele teste in viteza iar rezultatele sunt destul de promitatoare dupa cum se vad din poza de mai jos.
Am sa fac mai multe si cateva comparative cand timpul se va mai incalzi. dar prima impresie este foarte buna, instalarea si reglajul suportilor LNB este foarte simpla (atunci cand este si o experienta in domeniu).
Prima remarca ar fi ca fabricantul da eronat distanta minma dintre LNBuri, cea adevarata si ideala unui reglaj corect find de 4° dupa cum se vede intre 1W-5W sunt lipiti suportii. Char si asa trebuie cel putin u LNB subtire deoarece nu incap 2 LNBuri normale din cauza palniei din fata lor, sau eventual 2 LNBuri normale dar cu gat lung stil Inverto Black Ultra HG single care se pot decala in adancime, adica una mai in fata cealalta mai in spate.

ANTENE SATELIT OFFSET Test1b10


Ultima editare efectuata de catre antenutze in Dum Apr 22, 2018 7:21 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeMar Apr 17, 2018 2:31 pm

si antena Cahors pe pozitie cu 6 sateliti:

ANTENE SATELIT OFFSET C111

ANTENE SATELIT OFFSET C211
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeDum Apr 22, 2018 7:16 pm

Concluzie:
Nu se poate face o comparatie corecta intre Wave Frontier T90 si Cahors BigSat deoarece sunt 2 antene diferite chiar daca ambele sunt utilizate ca antene multi-satelit.
Daca tot vrem sa stim care este mai buna la receptie, evident ca Wave Frontier are un plus fata de Cahors. Acum daca se doreste mers mai in detalii, Wave este mai grea(metalica), suportul este numai pe teava de 60mm pe cand Cahors mai usoara (PVC cu grila metalica intre straturi) si chiar mai simplu de instalat. Preturile sunt asemanatoare poate cu un mic plus pentru Cahors. Ambele sunt cele mai bune antene multi-satelit iesite pe piata pana acum as spune din gama celor semi-profesionale.
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeMier Apr 25, 2018 3:03 pm

In sfarsit mi-am facut timp si curaj sa montez tabloul satelit care era facut din iarna dar isi astepta randul dupa cum se vede din pozele de mai jos:

ANTENE SATELIT OFFSET T114

ANTENE SATELIT OFFSET T213

ANTENE SATELIT OFFSET T312
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeLun Mai 07, 2018 3:18 pm

ANTENE SATELIT OFFSET Wf1110
Sus In jos
antenutze
Admin
antenutze

Mesaje : 751
Data de inscriere : 01/02/2016

ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitimeJoi Mai 17, 2018 11:55 am

si un tablou pt teste:
 
ANTENE SATELIT OFFSET Img_2012
Sus In jos
Continut sponsorizat
ANTENE SATELIT OFFSET Empty
MesajSubiect: Re: ANTENE SATELIT OFFSET   ANTENE SATELIT OFFSET Icon_minitime

Sus In jos
 
ANTENE SATELIT OFFSET
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
SATELITUL :: SATELIT :: SAT 4 ALL-
Mergi direct la: